Gespecialiseerde aanbieders van vrijstaande houtkachels zijn:

Vrijstaande houtkachel

Een vrijstaande houtkachel is sfeervol en warm. Een vrijstaande houtgestookte kachel is een afgesloten apparaat dat overal, wanneer de kachel is aangesloten op het rookkanaal, kan worden geplaatst. De houtkachel heeft een hoog rendement en zorgt daardoor voor veel warmte.

Contura vrijstaande houtkachel

Bij een houtkachel komt een minimale hoeveelheid schadelijke stoffen vrij en het rendement van de kachel is hoog. Moderne houtkachels hebben namelijk een tweede verbrandingssysteem. De onverbrande gassen worden hierbij gecombineerd met de warmte van de kachel. Hierdoor ontstaat een tweede verbranding, waardoor het rendement van de kachel hoog is.
Onderhoud houtkachel

Het is belangrijk om een houtkachel goed te onderhouden. Dit voorkomt schoorsteenbrand, rookterugslag en slechte trek en zorgt ervoor dat de houtkachel optimaal blijft werken. Wanneer de houtkachel regelmatig wordt gebruikt, wordt er aangeraden om het rookkanaal een keer per jaar te laten vegen. Wanneer de vrijstaande houtkachel vaak wordt gebruikt, wordt er aangeraden om het rookkanaal twee keer per jaar te laten vegen. Wanneer de kachel niet vaak wordt gebruikt, is het toch belangrijk om het rookkanaal elk jaar te laten vegen. Vaak is het voor een verzekeringsbedrijf ook verplicht om dit eens per jaar te laten doen.


Haarden en Kachels Scan vrijstaande houtkachelMorsø houtkachels
Haarden en Kachels Scan vrijstaande houtkachelMorsø houtgestookte kachel

Doordat de warmte bij een vrijstaande houtkachel vanaf alle kanten komt, is het fijn om rond de kachel te zitten. Een houtkachel kan dienen als bijverwarming of kan de hele kamer verwarmen, afhankelijk van het vermogen. Vrijstaande houtkachels kunnen ook draaibaar zijn, waardoor je vanaf meerdere kanten het vuur kan zien. Er bestaan verschillende modellen houtkachels die worden gemaakt in diverse stijlen en met verschillende soorten materialen. Er zijn moderne en strakke ontwerpen, maar ook klassieke houtkachels.


Nordpeis houtkachel

Kenmerken van een vrijstaande houtkachel

Houtkachels hebben een hoog rendement, zeker als er voor een HR kachel wordt gekozen, en door de tweede verbranding een relatief schone uitstoot. De vrijgekomen gassen worden namelijk naverbrand, waardoor een houtkachel milieuvriendelijker is. Daarnaast is de houtkachel ideaal voor de liefhebber die houdt van het stoken van een echt vuur en wil genieten van de vlammen. Voor sommige mensen is een nadeel van de vrijstaande houtkachel dat de afvoerpijp zichtbaar is in de kamer, maar anderen houden hier juist van. Soms zit de afvoerpijp aan de achterkant van de kachel, waardoor deze niet heel erg opvalt. Ten slotte kost het stoken van een houtkachel meer tijd dan bijvoorbeeld een gaskachel, omdat je zelf een vuur moet stoken. Ook moet je een voorraad schoon en gedroogd hout in huis hebben om te kunnen stoken.Kenmerken vrijstaande houtkachel

  • hoog rendement
  • relatief schone uitstoot
  • knus

Haarden en Kachels Jøtul vrijstaande houtkachel
Haarden en Kachels Jøtul vrijstaande houtkachel

Als je meer wil weten over kachels kan dat op de pagina’s over kachels, accumulerende kachels en pelletkachels. Ben je op zoek naar een andere soort kachel of haard? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Houtkachel Morsø
Helex houtkachel

Deel dit artikel