Gespecialiseerde aanbieders van schouwen en plateau’s zijn:

Schouw en plateau: Ideaal om meer karakter te geven aan je haard

Met schouwen en haardplateau’s kun je meer karakter geven aan je haard. Een schouw is een omlijsting om de haard heen, en geeft extra nadruk aan de haard. Een haardplateau is een plateau aan de onderkant bij een haard. Hiermee kun je je haard extra aankleden.

Info over haarden en kachels antieke schouw 't Achterhuis

Schouw

Of je nu kiest voor een heerlijk ouderwets open haardvuur of voor een inbouwhaard, een gashaard of een kachel, je kunt een sierschouw gebruiken met tal van verwarmingsmogelijkheden. Een mooie schouw is erg sfeervol in huis, en is er puur voor de sier. Een schouw is een omlijsting om een haard heen en geeft extra nadruk aan de haard. Er zijn veel verschillende modellen schouwen verkrijgbaar, van klassiek tot modern en van rijkelijk versierd tot strak en onopvallend. Er is daarom een bijpassende schouw voor elk interieur. Het is belangrijk dat het maatwerk professioneel wordt aangepakt, omdat dit zorgt voor het mooiste en natuurlijkste resultaat. Daarom wordt geadviseerd om een haard en schouw samen aan te schaffen. Deze worden speciaal op elkaar afgestemd, en het is daarom lastig een van de twee onderdelen later nog te kopen. Een sierschouw schaf je dus niet impulsief aan, omdat de schouw en haard op elkaar afgestemd moeten worden. In plaats van een nieuwe schouw te laten maken, kan je ook kiezen voor een antieke schouw.


Loomans leaderboard banner

Materialen voor een schouw

Een schouw kan worden gemaakt in een materiaal van jouw keuze. De materialen waar een schouw van gemaakt kan worden zijn onder andere: baksteen, witsteen dat gekapt, gezaagd of gebeeldhouwd wordt, marmer, graniet, hout (vaak kerselaar of eik), zandsteen, Bougondische steen, kalksteen, kalkzandsteen, ‘pierres marbrières’ (marmerachtige witsteensoorten), natuursteen, enzovoort. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Alle materialen hebben eigen eigenschappen en zorgen voor een eigen uitstraling. Een natuurstenen schouw kan geïmpregneerd worden om het schoonmaken van de schouw te vergemakkelijken. Natuursteen is namelijk redelijk gevoelig voor vet en vuil. Natuursteen wordt met de hand gehouwen en is een natuurproduct, waardoor elke schouw uniek is. Let er op dat een aangeschafte natuurstenen schouw daarom niet exact hetzelfde is als in de showroom.

Helex Schouw
Helex schouw

Plateau

Een haardplateau is een plateau dat onderaan de haard een extra verlenging is van de haard. Het plateau maakt je haard meer aanwezig in de kamer en kan gebruikt worden om spullen op neer te zetten. Er kunnen bijvoorbeeld accessoires als fotolijsten op neergezet worden. Ook kan er in het haardplateau een op maat gemaakt meubel komen voor een televisie of geluidsboxen. Een haardplateau kan van allerlei materialen gemaakt worden, zoals natuursteen, glas of staal. Vaak wordt gekozen voor natuursteen, omdat dit veilig is bij een brandende haard. De mogelijkheden zijn hierin oneindig omdat er veel verschillende soorten en kleuren natuursteen zijn. Omdat het haardplateau op maat gemaakt kan worden, zijn hierin ook veel mogelijkheden. Ook kan je zelf bepalen wat de dikte wordt van je plateau. Op deze manier kunnen je haard en het plateau een mooi geheel worden met je woning.Kenmerken schouw en plateau

  • vestigt meer aandacht op de haard
  • geeft karakter aan de haard
  • haard wordt een geheel met het interieur

Barbas schouw en plateau
Bellfires schouw

Je kunt op deze pagina meer lezen over antieke schouwen. Ben je naast een schouw of plateau op zoek naar een haard of kachel? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Helex Schouw

Deel dit artikel