Gespecialiseerde aanbieders van inbouw, inzet en vrijstaande gashaarden zijn:

Inbouw, inzet en vrijstaande gashaard

Bij het plaatsen van een gashaard kun je kiezen tussen een inbouw, inzet en vrijstaande gashaard.

inbouw, inzet en vrijstaande gashaard Faber inbouwgashaard

Inbouw gashaard

Een inbouw gashaard is verwerkt in de muur of een schouw. De opening van de haard is dan zichtbaar, en de overige delen worden in de ombouw verwerkt. De inbouwhaard heeft daardoor een strak ontwerp en gaat helemaal op in het interieur. Er zijn veel verschillende soorten en afmetingen inbouwhaarden verkrijgbaar, en er zijn inbouw gashaarden met een open en gesloten verbrandingssysteem. Een inbouwhaard kan met een open verbrandingssysteem zowel met open als gesloten deur gebruikt worden. Daarnaast kan een inbouw gashaard één ruit hebben maar ook twee, dan is het een hoekhaard, of meer. De inbouwhaard kan daardoor tegen een muur en in een hoek geplaatst worden. Ook kan er een plateau, een schouw of een kast bij de haard gemaakt worden. De haard verdwijnt hiermee in de ombouw en gaat helemaal op in je interieur. Je kan er ook voor kiezen om een inbouwhaard midden in een ruimte te plaatsen. Zo kan een inbouw gashaard bijvoorbeeld een scheiding tussen twee ruimtes vormen, zoals tussen een badkamer en slaapkamer. Als je dan kiest voor een doorkijkhaard, waarbij de haard aan twee kanten open is waardoor je er doorheen kan kijken, kan je vanuit beide ruimtes genieten van het vuur.

Faber inbouw gashaard

Kenmerken van een inbouw gashaard

Een inbouwhaard kan worden aangepast aan jouw wensen, voorkeuren en kamer. De inbouw gashaard bestaat in verschillende formaten, waardoor er voor elke ruimte wel een geschikt formaat te vinden is. Er moet wel ruimte zijn om het rookkanaal weg te werken in de ombouw. De kosten van een inbouwhaard liggen hoger dan bij een inzethaard, omdat bij de inbouw gashaard een complete ombouw geplaatst wordt. Bij een inzethaard hoeft dat niet. De inbouwhaard heeft dus als voordeel dat je er veel kanten mee op kan, zodat de haard een mooi onderdeel van je interieur wordt.

Helex inbouw gashaard
Faber gashaard

Helex leaderboard

Inzet gashaard

Een inzethaard is in de opening van een bestaande open haard of schouw geplaatst. Daardoor zijn er weinig aanpassingen nodig om een inzet gashaard te installeren. Wel moet het rookkanaal worden aangepast aan de gashaard.

Er zijn veel verschillende soorten en formaten inzethaarden verkrijgbaar. Inzet gashaarden hebben een open of gesloten verbrandingssysteem. Een inzethaard kan met een open verbrandingssysteem zowel met open als gesloten deur gebruikt worden.

Gashaard Boley

Kenmerken van een inzet gashaard

Het voordeel van een inzethaard is dat een bestaande haard kan worden omgebouwd tot gashaard, zonder dat er veel moet worden verbouwd. Het ombouwen van een houtgestookte open haard naar een gashaard heeft als voordeel dat een gashaard gemakkelijker in gebruik is en lagere stookkosten heeft. Een gashaard heeft namelijk een hoger rendement dan een houtgestookte open haard.
Een inzet gashaard past niet altijd precies in de haard die er al zit. Met een schouw kunnen eventuele openingen dan weggewerkt worden. Doordat er bij een inzet gashaard geen ombouw gebouwd hoeft te worden, is deze goedkoper dan een inbouw gashaard, en dus ideaal als je al een bestaande open haard hebt.

Wanders gashaard

Vrijstaande gashaard

Een vrijstaande gashaard of gaskachel is sfeervol en warm. Een vrijstaande kachel is een los apparaat dat vrij van de muur kan worden geplaatst. De warmte straalt hierdoor aan alle kanten van de haard, waardoor veel warmte aan de ruimte wordt afgegeven. Daardoor geeft een vrijstaande gashaard meer warmte dan een inbouw- of inzethaard, omdat hierbij een deel van de warmte door de ombouw wordt opgenomen.

Vrijstaande gashaarden zijn er met open of gesloten verbrandingssystemen. Er is in beide gevallen een rookkanaal nodig. Bij sommige modellen vrijstaande gaskachels kan het rookkanaal in plaats van in de schoorsteen in de buitenmuur uitmonden, mits deze niet bij ramen in de buurt staat. Vaak heeft de vrijstaande gaskachel één ruit, waardoor alleen vanaf die kant van het vuur genoten kan worden, maar er bestaan ook modellen vrijstaande gashaarden met drie ruiten (een driezijdige vrijstaande gaskachel), waardoor het vuur vanaf drie kanten te zien is.

Gaskachel Faber

Kenmerken van een vrijstaande gashaard

Een vrijstaande gaskachel is gemakkelijk te (ver)plaatsen, en kan zowel tegen een muur als in een hoek staan. De kachel kan dan het middelpunt van de kamer zijn. Bij vrijstaande gaskachels heb je daarom meer opties voor het plaatsen van de haard dan bij inzet en inbouw gashaarden. Het voordeel van een vrijstaande gaskachel ten opzichte van een houtkachel is het gemak: met één druk op de knop is er meteen een behaaglijk vuurtje, zonder dat daar veel voor gedaan hoeft te worden. Net zo gemakkelijk is het vuur ook weer te doven. Bij vrijstaande gaskachels moet er een rookkanaal aanwezig zijn. Dit rookkanaal is te zien in de kamer, en wordt niet weggewerkt in de ombouw zoals bij een inzet- of inbouwhaard. Vaak zit dit rookkanaal boven de kachel, maar soms zit het aan de achterkant van de kachel.

Vrijstaande gashaard Faber

Als je meer wil weten over gashaarden kan dat op de pagina’s voor gashaarden, gashaarden met gesloten verbrandingssystemen en op de pagina voor gashaarden met open verbrandingssystemen. Ben je op zoek naar een andere soort haard? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Deel dit artikel