Gespecialiseerde aanbieders van houtgestookte open haarden zijn:

Houtgestookte open haard

Een houtgestookte open haard is sfeervol en geeft  een bijzonder gezellige warmte. Ook het geluid en de heerlijke geur van een knapperend haardvuur zijn onweerstaanbaar. Open haarden worden daarom vaak als gezellig ervaren. Met name op een koude winterdag of een donkere avond is een haardvuur warm en knus.

Nordpeis houtgestookte open haard

Er zijn standaard open haarden, maar het plaatsen van een open haard kan ook maatwerk zijn. Dit heeft als voordeel dat de haard helemaal aan jouw wensen kan worden aangepast. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een moderne open haard of juist een klassiek model. De open haard wordt daarmee één geheel met je interieur en woning.Landelijk Wonen leaderboard

Rendement van een houtgestookte open haard

Een houtgestookte open haard heeft een laag rendement, 10 tot 15 procent, doordat een groot deel van de warmte, 85 tot 90 procent, via het rookkanaal verdwijnt. Door het open vuur gebruikt de open haard veel lucht en is de temperatuur laag, waardoor er geen schone verbranding is. Dit kan verbeterd worden door het plaatsen van een haardplaat achter in de haard. Deze ijzeren plaat neemt een deel van de vrijgekomen warmte op en straalt dit weer uit. Hierdoor wordt de warmte gebruikt die anders verloren zou zijn gegaan. Hoe dikker de haardplaat is, hoe beter dit werkt. De haard kan door het gebruik van een haardplaat tot 50 procent efficiënter werken. Door het lage rendement van een open haard kan deze niet dienen als hoofdverwarming, en is de houtgestookte open haard vooral een sfeermaker en bijverwarming. De open haard wordt daarom vaak gecombineerd met een centrale verwarming waarmee het huis wordt verwarmd.

Metalfire houtgestookte open haard
Metalfire houtgestookte open haard

Schoorsteen

Een schoorsteen en rookkanaal zijn verplicht bij een houtgestookte open haard. Het is belangrijk om de schoorsteen regelmatig te laten vegen door een schoorsteenveger. Vuil in de schoorsteen kan namelijk in brand vliegen. Om zo’n schoorsteenbrand te voorkomen wordt aangeraden elk jaar de schoorsteen te laten vegen. Daarnaast wordt geadviseerd om bij een houtgestookte open haard een schoorsteenkap, een gek, op de schoorsteen te gebruiken. Een gek is een draaibare kap om een schoorsteen, die meedraait met de wind. De schoorsteen heeft daardoor een betere trek, waardoor de rook sneller verdwijnt. De rookgassen stijgen hierdoor namelijk sneller op in de schoorsteen en terugslag van rookgassen in de schoorsteen wordt voorkomen.

't Achterhuis open haard

Kenmerken van een houtgestookte open haard

Een voordeel van een houtgestookte open haard is de sfeer en gezelligheid die de haard geeft. Bij een houtgestookte open haard brandt een echt houtvuur, waardoor je kunt genieten van een knapperend haardvuur en die typische houtgeur. De houtgestookte open haard is er dus echt voor de liefhebber die graag een vuur stookt en daar ook tijd voor wil nemen. Een houtgestookte open haard heeft een lager rendement dan een gesloten houtgestookte haard: een groot deel van de warmte verdwijnt namelijk via het rookkanaal. Daardoor kan een open haard niet dienen als hoofdverwarming, en is de houtgestookte open haard vooral een sfeermaker en bijverwarming. Ook komt bij de verbranding van een houtgestookte open haard relatief veel (schadelijke) uitstoot vrij. Er zijn alternatieve haarden met een schonere verbranding dan een open haard heeft, zoals bijvoorbeeld een vrijstaande houtkachel. Ten slotte is bij een houtgestookte open haard veiligheid heel belangrijk. Je moet namelijk zelf een vuur stoken en dit in de gaten houden. Ook kunnen er vonken uit het vuur komen, wat opgelost kan worden met een vonkenscherm of haardscherm.


Kenmerken houtgestookte open haard

  • echt houtvuur
  • gezellig en knus
  • ideaal voor de liefhebber van een vuur stoken
  • laag rendement
  • vooral sfeerverwarming, geen hoofdverwarming
  • open vuur kan onveilig zijn
Nordpeis houtgestookte open haard

Als je meer wil weten over houtgestookte haarden kan dat op de pagina voor houtgestookte haarden en op de pagina voor houtgestookte inbouwhaarden en inzethaarden. Ben je op zoek naar een andere soort haard? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Deel dit artikel