Gespecialiseerde aanbieders van houtgestookte inbouwhaarden en inzethaarden zijn:

Houtgestookte inbouwhaard en inzethaard

Houtgestookte inbouwhaarden en inzethaarden zijn gesloten haarden en hebben een ruit voor de vlammen. Er kan soms ook gekozen worden voor een deur, waardoor de haard zowel open als gesloten kan zijn. Een inbouwhaard wordt nieuw gebouwd in de ruimte. Een inzethaard wordt in een schouw of bestaande open haard geplaatst.


Houtgestookte inbouwhaard en inzethaard Austroflamm

Houtgestookte inbouwhaard

Houtgestookte inbouwhaarden zijn haarden waar een ombouw omheen gebouwd wordt. De vlammen van het vuur zijn zichtbaar en de overige delen van de haard worden in de ombouw verwerkt. Een houtgestookte inbouwhaard geeft het plezier van een houtgestookte open haard maar heeft een hoger rendement, doordat er een glazen ruit voor de haard zit. Een inbouwhaard kan in plaats van een ruit ook een liftdeur hebben. Er zit dan een glazen deur voor de haard, die omhoog geschoven kan worden. Een liftdeurhaard kan dan met open, gesloten en halfopen deur aangestoken worden. Je krijgt hiermee dan twee haarden voor de prijs van een: een open haard voor de gezelligheid en sfeer en een gesloten haard voor meer warmte en rendement.

Houtgestookte haard Wanders

Kenmerken van een houtgestookte inbouwhaard

Een houtgestookte inbouwhaard kan worden aangepast aan jouw wensen, voorkeuren en kamer. Doordat de haard wordt weggewerkt in de ombouw wordt de haard een mooi onderdeel van je interieur. Er kan ook een plateau, een schouw of een kast bij de haard gemaakt worden. Een voordeel van houtgestookte inbouwhaarden ten opzichte van houtgestookte open haarden is het rendement: dit ligt bij inbouwhaarden hoger wanneer de haard gesloten is. De kosten van een inbouwhaard haard zijn hoger dan bij een inzethaard, omdat bij de inbouwhaard een complete ombouw gemaakt wordt.


Wanders leaderboard banner

Houtgestookte haard Wanders
Houtgestookte haard Austroflamm

Houtgestookte inzethaard

Een inzethaard wordt in de opening van een bestaande open haard of schouw geplaatst. Omdat de inzethaard in een bestaande open haard geplaatst wordt, zijn er weinig aanpassingen nodig om deze te installeren. De kosten van een inzethaard liggen daarom lager dan bij een inbouwhaard. Als een inzethaard niet precies in de opening van de open haard past, kan dit worden opgelost door het plaatsen van een schouw om de haard heen.
Inzethaarden hebben een ruit voor het vuur, maar kunnen ook een glazen deur hebben. Deze deur werkt als een lift waardoor deze open, half open of gesloten kan worden. Dit wordt ook wel een liftdeurhaard genoemd. Het voordeel hiervan is dat je dan een gesloten haard kan hebben, voor een hoog rendement, maar ook een open haard, voor de gezelligheid van een open vuur.

Barbas houtgestookte haard
houtgestookte inzethaard Contura

Kenmerken van een houtgestookte inzethaard

Een houtgestookte inzethaard kan gemakkelijk in een bestaande opening van een open haard geplaatst worden. Een open haard kan dan gemakkelijk worden omgebouwd tot een haard met een gesloten systeem. Een houtgestookte inzethaard heeft een hoger rendement dan een open haard en is daarom voordeliger. Daarnaast zijn de kosten van een inzethaard lager dan die van een inbouwhaard, omdat een inbouwhaard compleet met ombouw gemaakt moet worden. Een inzethaard past niet altijd precies in de opening van de open haard, waardoor er een gat kan ontstaan. Dit kan worden opgelost door het plaatsen van een schouw om de haard heen. Inzethaarden nemen minder plaats in beslag dan vrijstaande kachels, en veroorzaken iets minder vuil in huis. Wel geven ze minder warmte af dan een vrijstaande kachel, waardoor het rendement kleiner is. Let bij de aanschaf in elk geval op de kwaliteit van de ventilator die zorgt voor een spreiding van de warme lucht, wat goed is voor het rendement. Ventilator en roosters bevinden zich vaak onder de deur, maar als je dat niet mooi vindt kun je kiezen voor de modellen waarvan de ventilator en de roosters kunnen worden gecamoufleerd. Houd ook rekening met de oppervlakte van de te verwarmen ruimte.

Houthaard Austroflamm

Liftdeurhaard

Je kunt de voordelen van een traditioneel open haardvuur gemakkelijk combineren met de praktische kanten van een inbouwcassette. Bij een inbouw- of inzethaard kies je dan voor een open haardvuur met liftdeur. Deze liftdeur is een glazen draai- of schuifdeur. Als de liftdeur naar boven is, geniet je van het effect van een open haard met het knetterende houtvuur en die typische geur. Met de liftdeur naar beneden heb je een gesloten haard met hoog rendement. Tijdens de verbranding is er in de haard een constante luchtstroom aanwezig die zorgt voor een schone verbranding. Hierdoor ontstaat er geen roetaanslag op de liftdeur. Kortom, met een liftdeurhaard heb je de sfeer van een open haard en het rendement van een gesloten haard.

Metalfire houtgestookte haard liftdeur
Metalfire houtgestookte haard liftdeurhaard

Als je meer wil weten over houtgestookte haarden kan dat op de pagina voor houtgestookte haarden en op de pagina voor houtgestookte open haarden. Ben je op zoek naar een andere soort haard? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Deel dit artikel