Gespecialiseerde aanbieders van houtgestookte haarden zijn:

Houtgestookte haard: Sfeervol en warm

Een houtgestookte haard of kachel is sfeervol en gezellig. Het knetterende vuur zorgt voor een behaaglijke warmte en is ontspannend om naar te kijken. De houtgestookte haard is er voor de liefhebber die geniet van een echt houtvuur en daar tijd en moeite voor wil nemen. Het kost namelijk wel iets meer tijd om een echt houtvuur te stoken dan bij bijvoorbeeld een gashaard of elektrische haard, die al met één druk op de knop branden. Een houtgestookte haard kost daarom iets meer tijd en moeite, maar geeft dan wel een natuurlijk vlammenspel en knus houtvuur.

Info over haarden en kachels houtgestookte haard austroflamm
Austroflamm haarden en kachels

Bij houtgestookte haarden zijn de keuzes wat betreft het uiterlijk ervan groot. Je kan kiezen voor een klassiek model open haard of bijvoorbeeld een haard met een landelijke uitstraling. Ook bestaan er strakke designmodellen houtgestookte haarden. Daarnaast kun je er voor kiezen je haard in te laten bouwen of juist vrij in de kamer te laten staan. Je kunt nog meer nadruk leggen op je haard door het plaatsen van een schouw. Dit is een speciale omlijsting die om de haard heen zit en deze wordt gemaakt in verschillende soorten materialen. Op deze manier kun je de haard helemaal aan je eigen smaak aanpassen en extra karakter geven.


Wanders houthaard

Open of gesloten houtgestookte haard

Voor de goede werking van je open haardvuur is een goede luchtaanvoer en -afvoer cruciaal. Je kunt hiervoor kiezen tussen een open of een gesloten systeem. Bij een open systeem wordt de zuurstof die nodig is voor de verbranding uit de omgeving gehaald en gebeurt de luchtafvoer via een traditionele schoorsteen. Onvoldoende ventilatie binnenshuis kan wel voor problemen zorgen. Een goede thermische terugslagbeveiliging is echt van het grootste belang. Deze schakelt een toestel onmiddellijk uit in geval van een slechte afvoer. Het rendement is bij een open haard lager dan bij een gesloten haard. Daardoor is de open haard vooral een sfeerhaard die alleen de kamer verwarmt waarin hij staat, en de rest van het huis niet. Een gesloten circuit van af- en aanvoer is in principe iets veiliger en je hebt geen traditionele schoorsteen nodig. Maar als in jouw huis een authentieke schoorsteen aanwezig is, wil je die wellicht graag op authentieke wijze benutten. Gesloten houtgestookte haarden zijn inbouwhaarden, inzethaarden en vrijstaande houtkachels. Deze gesloten haarden kunnen als hoofdverwarming dienen.Loomans leaderboard banner

Hout als brandstof

Hout blijft als vaste brandstof nog steeds enorm populair. Het geeft een bijzonder gezellige warmte en ook het geluid en de heerlijke geur van een knapperend haardvuur zijn onweerstaanbaar. Belangrijk is dat het hout altijd volledig droog is als je het gaat stoken en natuurlijk is het niet de bedoeling dat je geïmpregneerd of geschilderd hout gebruikt. Dat is gevaarlijk en slecht voor de gezondheid, om nog maar te zwijgen over eventuele geuroverlast.


Houthaard Austroflamm

Schoorsteen en rookkanaal

Bij een houtgestookte haard is het belangrijk dat er een rookkanaal aanwezig is, waardoor de rookgassen kunnen worden afgevoerd. Dit afvoerkanaal mag niet in de gevel van een gebouw uitkomen, omdat de rook altijd naar boven moet worden afgevoerd. Het rookkanaal moet ongeveer 50 centimeter boven de nok van het dak uitsteken. De rookgassen worden dan goed afgevoerd zonder dat de omgeving daar hinder van heeft. Ook is de trek in de schoorsteen dan goed. Wanneer het niet mogelijk is een rookkanaal binnenshuis aan te leggen, kun je er ook voor kiezen deze in de gevel te laten uitmonden en dan langs de muur tot boven het dak te laten leiden. Hiervoor moet wel een aanvraag worden gedaan bij je gemeente, omdat je iets zichtbaar aan de buitenkant van de woning verandert. Wanneer er al een rookkanaal en schoorsteen aanwezig zijn, betekent dat niet dat deze automatisch geschikt zijn voor je nieuwe haard of kachel. Voordat je een haard of kachel aanschaft is het daarom belangrijk om het schoorsteenkanaal te laten controleren door een vakman. Onder andere de hoogte, het aantal bochten en de diameter van het kanaal moeten in orde zijn zodat de haard of kachel optimaal kan functioneren, en om te voorkomen dat er schoorsteenbranden ontstaan.

info over haarden en kachels Austroflamm houtgestookte haard
info over haarden en kachels Contura houtgestookte haard

Kenmerken van een houtgestookte haard

Kenmerken van een houtgestookte haard zijn de aangename warmte, de gezellige sfeer die het geeft, het knetterende geluid van vlammen en de typische geur van een brandend vuur. Het voordeel van hout als brandstof is dat het CO2 neutraal is. Als hout op de juiste manier verbrand wordt, komt er niet meer CO2 vrij dan wanneer hout op natuurlijke wijze wegrot. Er wordt op deze manier niet bijgedragen aan het broeikaseffect. Het is wel belangrijk dat het hout onbewerkt en gedroogd is voordat het verbrand wordt. Om een houtgestookte haard aan te steken moet er dus een voorraad hout aanwezig zijn. Ook heeft een houtgestookte haard een asla die geleegd moet worden, en zorgt het voor vuil in huis. Het is belangrijk om jaarlijks het rookkanaal te vegen om schoorsteenbranden te voorkomen. Een houtgestookte haard kost daarom meer tijd bij het gebruik dan een haard die brandt op een andere brandstof.Kenmerken houtgestookte haard

  • geur van een houtgestookte haard
  • knetterend vuurtje met mooi vlammenspel
  • geur van brandend hout
  • hout als brandstof is CO2 neutraal
  • er moet een rookkanaal aanwezig zijn

Contura houtkachel

Als je meer wil weten over houtgestookte haarden kan dat op de pagina voor houtgestookte open haarden en op de pagina voor houtgestookte inbouwhaarden en inzethaarden. Ben je op zoek naar een andere soort haard? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Houthaard Austroflamm

Deel dit artikel