Gespecialiseerde aanbieders van bio-ethanolhaarden, gelhaarden en afvoerloze gashaarden zijn:

Haard in een appartement: bio-ethanolhaard, gelhaard of afvoerloze gashaard

Als je in een appartement woont is het lastiger om een haard of kachel te installeren. Er is vaak geen rookkanaal en schoorsteen aanwezig, waardoor een houtgestookte haard afvalt. Toch blijven er nog genoeg mogelijkheden over om ook in een appartement van de gezelligheid en warmte van een haard te genieten.

haard in een appartement Elektrische haard Faber

Er kan in een appartement gekozen worden voor een elektrische haard, waar alleen een stopcontact voor nodig is. Als je liever echte vlammen hebt, kun je ook kiezen voor een gelhaard, een haard op bio-ethanol, wat ook een ethanolhaard wordt genoemd, of een afvoerloze gashaard.


elektrische haard Faber

Gelhaard

Een gelhaard is een gezellige sfeerhaard met open vuur, waarbij met keramische namaakhoutblokken een echt houtvuur wordt nagebootst. Een gelhaard brandt op een gel die bestaat uit ethanol, isopropanol, water en cellulose. Een gelhaard kan op elke locatie geplaatst worden en is niet afhankelijk van een gasleiding, stopcontact of rookkanaal. Wel is bij gelhaarden goede ventilatie belangrijk, omdat door de verbranding koolstofdioxide (CO2) in de ruimte komt en het zuurstofgehalte daalt.


Ruby Fires leaderboard

Kenmerken van een gelhaard

Een kenmerk van de gelhaard is het gebruiksgemak. Er hoeft alleen een blikje, of meerdere, met gel in de haard geplaatst en aangestoken te worden en er is al een vuur. Een kenmerk van gel als brandstof is dat de vlammen niet variëren en dat de verschillende brandpotten met gel duidelijk te zien zijn. Daarnaast komt er bij een gelhaard een lichte geur vrij en zorgt de gelhaard voor wat roet. Doordat er bij gelhaarden weinig warmte vrijkomt zijn deze vooral sfeerhaarden. Een gelhaard kan eenvoudig worden omgebouwd tot bio-ethanolhaard, waarbij sprake is van minder geur en roetvorming. Wel zijn de vlammen van een bio-ethanolhaard iets blauwer terwijl de vlammen van een gelhaard iets geler en natuurlijker zijn.

Bio-ethanol haard Ruby Fires

Bio-ethanolhaard

Een nieuwer type open haard is de haard die brandt op de vloeistof bio-ethanol. Bio-ethanol is ondrinkbare alcohol en wordt bij een bio-ethanolhaard in een reservoir van de kachel gegoten. Daarna wordt de bio-ethanol met een aansteker aangestoken. Zolang er bio-ethanol in het reservoir zit, brandt de haard. Als de vloeistof op is moet deze, zodra de brandkamer is afgekoeld, weer aangevuld worden om de haard opnieuw aan te steken. Een voordeel van de bio-ethanolhaarden is dat er geen rookkanaal, luchttoevoer, gasleiding en elektrische aansluiting nodig zijn. Bij de verbranding van bio-ethanol komt waterdamp en heel weinig CO2 vrij. Extra ventilatie is daarom niet nodig bij een bio-ethanolhaard. Daarnaast worden bio-ethanolhaarden in veel verschillende modellen gemaakt en kunnen deze overal neergezet worden. Er zijn zelfs tafelhaarden verkrijgbaar. De bio-ethanolhaard geeft een variërend vlammenbeeld, waardoor het een mooi schouwspel is om naar te kijken. Een nadeel van de bio-ethanolhaard is dat de bio-ethanol vrij snel opbrandt. Er moet daarom een voorraad aanwezig zijn om langer gebruik te kunnen maken van de haard. Daarnaast is de bio-ethanolhaard een sfeerhaard die dient ter decoratie, en kan deze nauwelijks worden gebruikt als verwarming. Afhankelijk van de grootte van de kamer kan een bio-ethanol de ruimte maar een enkele graad opwarmen.

Bio-ethanolhaard Ruby Fires

Kenmerken van een bio-ethanolhaard

Bij bio-ethanolhaarden is er geen rookkanaal, luchttoevoer, gasleiding en elektrische aansluiting nodig. Bij de verbranding van bio-ethanol komt waterdamp en heel weinig CO2 vrij. Extra ventilatie is daarom niet nodig bij een bio-ethanolhaard. Daarnaast worden bio-ethanolhaarden in veel verschillende modellen gemaakt en kunnen deze overal neergezet worden. Er zijn zelfs tafelhaarden verkrijgbaar. De bio-ethanolhaard geeft een variërend vlammenbeeld, waardoor het een mooi schouwspel is om naar te kijken. Wel brandt de bio-ethanol vrij snel op. Er moet daarom een voorraad aanwezig zijn om langer gebruik te kunnen maken van de haard. Daarnaast is de bio-ethanolhaard een sfeerhaard die dient ter decoratie, en kan deze nauwelijks worden gebruikt als verwarming. Afhankelijk van de grootte van de kamer kan een bio-ethanol de ruimte maar een enkele graad opwarmen.

Bio-ethanolhaard Ruby Fires

Afvoerloze gashaard

Bij een afvoerloze gashaard is er geen rookkanaal of schoorsteen nodig. De verbranding bij een afvoerloze gashaard is schoon en er komen weinig afvalstoffen vrij. Door een katalysator in de haard kunnen de rookgassen daarom in de kamer geblazen worden, waardoor een afvoerkanaal niet nodig is. Met een speciale zuurstofmeter wordt het zuurstofgehalte gemeten, voor een optimale veiligheid. Afvoerloze gashaarden worden gemaakt in verschillende modellen en stijlen. Er bestaan moderne, design gashaarden, maar ook klassiekere modellen. Daarnaast kun je kiezen voor vrijstaande gashaarden of hangende modellen. Daardoor is er voor iedereen en elk interieur een mooie gashaard te kiezen.

Kenmerken van een afvoerloze gashaard

Een voordeel van een afvoerloze gashaard is dat je kan genieten van echte vlammen, zonder dat er een afvoerkanaal nodig is. Met één druk op de knop heb je al een brandende haard, waarbij de temperatuur gemakkelijk te regelen is. Een afvoerloze gashaard kan echter niet als hoofdverwarming dienen, maar is vooral een bijverwarming en sfeermaker. De ruimte waarin de haard staat wordt namelijk warm, maar de rest van de woning niet.


Ben je op zoek naar een andere soort kachel of haard? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Deel dit artikel