Gespecialiseerde aanbieders van gashaarden zijn:

Gashaard: Geschikt voor veel kamers

Een gashaard is ideaal voor mensen die willen genieten van een sfeervol vuur zonder te veel moeite. Een gasgestookte haard is namelijk gemakkelijk, snel en veilig. Gashaarden kunnen direct aan- of uitgezet worden met een afstandsbediening, handbediening of soms zelfs een smartphone of tablet. Ook de hoogte van de vlammen is hiermee gemakkelijk te regelen. Je hoeft alleen maar op een knop te drukken om te kunnen genieten van een echt vuur.

Gashaard Helex

De vlammen van een gashaard zien er bijna net zo natuurlijk uit als die van een echt houtvuur. Ook liggen er keramische imitatiekolen, houtblokken, dennenappels of kiezels in gashaarden, die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Een vuur in een gashaard ziet er daardoor uit als een echt houtvuur.


Gashaard Faber

Open en gesloten verbrandingssysteem

Bij een gashaard kan worden gekozen tussen een open verbrandingssysteem en gesloten systeem. De benodigde lucht wordt dan uit de kamer of van buiten gehaald. Er zijn verschillende modellen gashaarden beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld inzethaarden, inbouwhaarden en vrijstaande gaskachels. Ook kan er een schouw om de haard geplaatst worden, om meer nadruk te leggen op de gashaard. Omdat het uiterlijk en de grootte kunnen worden aangepast aan specifieke wensen, is een gasgestookte haard voor vrijwel iedereen en veel ruimtes geschikt. Er is voor een gashaard een rookgasafvoer en luchttoevoer nodig, maar een schoorsteen is niet noodzakelijk. Wanneer het niet mogelijk is om een rookkanaal aan te leggen, zoals bijvoorbeeld in een appartement, kun je soms ook kiezen voor een afvoerloze gashaard.


Loomans leaderboard banner

Gas als brandstof

Gas is een echt schone brandstof, dat heel gemakkelijk werkt. Een gashaard is veel gebruiks- en onderhoudsvriendelijker dan een houtvuur en uiteindelijk ook veiliger en milieuvriendelijker. De vlammetjes zijn uiteraard niet echt, maar moderne gashaarden van vandaag zijn zo mooi uitgevoerd dat het verschil met een houtvuur heel erg klein is geworden. De meeste moderne gashaarden hebben een automatische ontsteking. Verder zijn er de eindeloze mogelijkheden van domotica en apps voor op een telefoon of tablet die ervoor zorgen dat jouw haard brandt op het moment dat jij vooraf hebt ingesteld. En dan is het alleen nog maar behaaglijk genieten.

Gashaarden Faber
Gashaard Boley

Kenmerken van een gashaard

Een gasgestooke haard is gemakkelijk: de haard brandt al met één druk op de knop en de temperatuur en hoogte van de vlammen zijn snel te regelen. Er hoeft geen aslade geleegd te worden of hout aanwezig te zijn om te kunnen stoken. Een bijkomend voordeel is dat een gashaard geen vuil, zoals as en houtafval, in huis geeft, terwijl een houtgestookte haard dat wel doet. Tevens heeft een gashaard een lange levensduur en weinig onderhoud nodig. Ook worden bij gasgestookte haarden minder schadelijke stofdeeltjes uitgestoten dan bij een houtgestookte haard. Wel liggen de prijzen van een gashaard hoger dan van een houtgestookte haard. Voor een gashaard moet er een gasleiding liggen. Wanneer er geen aansluiting voor aardgas aanwezig is, kan er soms gekozen worden voor een gashaard die brandt op propaangas. Een ander kenmerk van gasgestookte haarden is dat de ruimte waarin de haard staat warm wordt, maar de rest van de woning niet. De gashaard is daardoor vooral een sfeerhaard, en dient niet als hoofdverwarming.Kenmerken gashaard

  • gemakkelijk en snel
  • temperatuur en hoogte van de vlammen zijn snel te regelen
  • geen vuil
  • weinig onderhoud
  • lange levensduur
  • vooral een sfeerhaard en bijverwarming


Als je meer wil weten over gashaarden kan dat op de pagina’s voor gashaarden met open verbrandingssystemengashaarden met gesloten verbrandingssystemen en op de pagina voor inbouw, inzet en vrijstaande gashaarden. Ben je op zoek naar een andere soort haard? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Gashaarden Helex

Deel dit artikel