Gespecialiseerde aanbieders van gashaarden met open verbrandingssysteem zijn:

Gashaard met open verbrandingssysteem

Een gasgestookte open haard, een gashaard met een open verbrandingssysteem, is sfeervol door het knetterende open vuur. Bij een open gashaard wordt de lucht die nodig is voor de verbranding gehaald uit de kamer waarin de haard staat. Er kan op die manier van een open vuur genoten worden, zonder dat er hout voor nodig is. Er kan echter ook een glasplaat voor het vuur staan.

Wanders gashaard open systeem

De rookgassen die vrijkomen bij het branden van een gashaard met een open verbrandingssysteem gaan naar buiten via een afvoerkanaal. Vaak is dit een schoorsteen. Niet elke woonkamer is daarom geschikt voor de aanleg van een gashaard met een open verbrandingssysteem. In een huis met een open keuken of mechanische afzuiging is een open verbrandingssysteem niet aanbevolen, omdat de restgassen dan niet goed kunnen worden afgevoerd. In dit geval is een gashaard met een gesloten verbrandingssysteem een betere keuze.

Er zijn standaard open gashaarden maar het plaatsen van een gashaard met open verbrandingssysteem kan ook maatwerk zijn. Dit heeft als voordeel dat de haard helemaal aan jouw wensen kan worden aangepast. Je kunt kiezen voor een moderne open haard of juist een klassiekere stijl. De open haard wordt daardoor één geheel met de woning en het interieur. Ook kan je ervoor kiezen om een schouw of plateau bij je open gashaard te plaatsen. Op die manier kun je nog meer karakter geven aan de haard. Je kunt je gashaard ook laten inbouwen zodat de haard en de muur een mooi en strak geheel vormen.Wanders leaderboard banner

Bellfires gashaard open systeem
Bellfires gashaard open verbrandingssysteem

Gashaard met open verbrandingssysteem is een sfeermaker en bijverwarming

Een gasgestookte open haard dient niet als hoofdverwarming, maar is er voor de sfeer en bijverwarming. Dit komt door het relatief lage rendement van een open gashaard. Dit betekent dat gashaarden met open verbrandingssystemen weinig energie omzetten in warmte. Een reden om voor een gashaard met een open verbrandingssysteem te kiezen is dat er al een bestaande schouw of open haard aanwezig is, waar de gashaard in geplaatst wordt. Er zijn dan weinig aanpassingen nodig om de open haard om te bouwen tot een open gashaard.


Faber gashaard met open verbrandingssysteem

Kenmerken van een gashaard met open verbrandingssysteem

Bij een gashaard met open verbrandingssysteem is er een mogelijkheid om een open vuur te hebben, zonder een glazen ruit voor de vlammen. Op deze manier kan er genoten worden van de sfeer van een open vuur, zonder dat daar veel moeite voor gedaan hoeft te worden. Het vuur is namelijk al aan met één druk op de knop. Ook is de hoogte van de vlammen en de temperatuur regelbaar met een afstandsbediening. Door keramische houtblokken in de haard lijkt het vuur op een echt houtvuur. Bij een gashaard met open verbrandingssysteem heb je dus de sfeer en gezelligheid van een houtgestookte open haard, maar dan gemakkelijker en sneller. Wel heeft een gashaard met open verbrandingssysteem een laag rendement. Omdat er een verbinding is tussen binnen en buiten verbruikt een haard met een open systeem namelijk meer energie. Hierdoor dient de haard niet als hoofdverwarming maar vooral als sfeerverwarming. Bij het plaatsen van een gashaard met een open verbrandingssysteem moet de ruimte aan een aantal eisen voldoen. De ruimte moet bijvoorbeeld goed geventileerd zijn, omdat de zuurstof die nodig is voor de verbranding uit de ruimte gehaald wordt. Een goede ventilatie is belangrijk zodat er geen gebrek aan zuurstof ontstaat. Ook moet er een afvoerkanaal aanwezig zijn dat aangepast moet worden aan de gashaard.Kenmerken gashaard met open verbrandingssysteem

  • open vuur zonder dat er hout voor nodig is
  • gemakkelijk en snel
  • sfeerhaard
  • goede ventilatie is belangrijk

Metalfire gashaard open verbrandingssysteem
Metalfire gashaard open verbrandingssysteem

Als je meer wil weten over gashaarden kan dat op de pagina’s voor gashaardengashaarden met gesloten verbrandingssystemen en op de pagina voor inbouw, inzet en vrijstaande gashaarden. Ben je op zoek naar een andere soort haard? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Bellfires gashaarden open verbrandingssysteem
Kal-fire gashaard met open verbrandingssysteem

Deel dit artikel