Gespecialiseerde aanbieders van gashaarden met gesloten verbrandingssysteem zijn:

Gashaard met gesloten verbrandingssysteem

Bij een gashaard met gesloten verbrandingssysteem wordt de zuurstof die nodig is voor de verbranding van buiten gehaald. De luchtvoorziening van de haard is afgesloten van de kamer, en het vuur brandt achter een ruit. Er is één kanaal waar de rookgasafvoer en de luchttoevoer in geregeld wordt. Dit kanaal kan in het dak uitkomen of in de gevel, als deze niet in de buurt is van ramen die open kunnen.

Wanders gashaard gesloten verbrandingssysteem
Er bestaan ook gashaarden die helemaal geen afvoer nodig hebben, deze worden afvoerloze gashaarden genoemd. Met behulp van een katalysator worden de rookgassen dan gezuiverd en terug geblazen. Wanneer er geen afvoerkanaal naar buiten is, is een afvoerloze gashaard dus een optie. Er moet dan wel een goed ventilatiesysteem in de kamer zijn. Op de pagina over haarden in een appartement kan je meer lezen over de afvoerloze gashaard.

Bellfires gashaard met gesloten verbrandingssysteem
M-Design gesloten gashaard

Fero.be leaderboard

Gashaard Wanders

Kenmerken van een gashaard met gesloten verbrandingssysteem

Bij gashaarden met een gesloten verbrandingssysteem is er geen schoorsteen nodig. Er moet alleen een afvoerkanaal naar buiten zijn, waar de rookgasafvoer en de luchttoevoer in geregeld wordt. Als er een bestaand rookkanaal is, moet deze geschikt zijn om te worden verbouwd tot een kanaal dat nodig is voor haarden met een gesloten verbrandingssysteem. Omdat de vlammen altijd achter een ruit zitten, is de gashaard met gesloten verbrandingssysteem een veilige haard. Je kan niet per ongeluk met kleding of andere voorwerpen in het vuur hangen. Daarnaast zorgt de ruit ervoor dat de haard warmer wordt dan een gashaard met een open systeem, en er daardoor meer warmte vrijkomt in de kamer. Ook zorgt het gecombineerde rookkanaal, waar de rookafvoer en de luchttoevoer in geregeld wordt, ervoor dat de koude, aangetrokken lucht langs de warme, afgevoerde gassen wordt opgewarmd. Gashaarden met gesloten verbrandingssystemen geven door deze eigenschappen een hoger rendement dan gashaarden met open verbrandingssystemen. Ook is een gashaard met gesloten verbrandingssysteem vaak eenvoudiger te installeren en goedkoper dan een gashaard met open verbrandingssysteem. Dat het vuur bij een gashaard met een gesloten verbrandingssysteem altijd achter glas zit, wordt soms als minder sfeervol ervaren. Er kan dan niet worden genoten van het sfeervolle beeld van een open vuur.


Kenmerken gashaard met gesloten verbrandingssysteem

  • geen schoorsteen nodig
  • veilig: vlammen achter een ruit
  • hoger rendement dan bij open verbrandingssysteem
  • gemakkelijker te installeren dan gashaard met open verbrandingssysteem

Bellfires gashaard gesloten verbrandingssysteem

Als je meer wil weten over gashaarden kan dat op de pagina’s voor gashaardengashaarden met open verbrandingssystemen en op de pagina voor inbouw, inzet en vrijstaande gashaarden. Ben je op zoek naar een andere soort haard? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Gashaarden Helex

Deel dit artikel