Gespecialiseerde aanbieders van buitenhaarden zijn:

Buitenhaard: Buiten zitten in de warmte als het koud is

Door een buitenhaard, ook wel een tuinhaard, terrashaard of terraskachel genoemd, wordt de tuin een fijne plek om de dag door te brengen wanneer het buiten kouder is. De tuinhaard biedt warmte, gezelligheid en sfeer. De benodigde brandstof voor een buitenhaard is hout, gas, bio-ethanol, gel of elektriciteit. Het voordeel van bio-ethanol, gel en gas is dat de haard direct na het aansteken warmte afgeeft, waardoor er snel genoten kan worden van de warmte.

Buitenhaard Faber

Verschillende modellen buitenhaarden

Er bestaan verschillende modellen buitenhaarden. Je kan kiezen voor een verrijdbare tuinhaard die gemakkelijk te verplaatsen is in de tuin. De positie van de haard kan dan aan de windrichting aangepast worden. Zo kan je overal in de tuin genieten van de warmte, zonder in de rook te hoeven zitten. Ook kan er gekozen worden voor een vrijstaande terraskachel. Dit is een houtkachel, vaak zonder deur, met aan de bovenkant een pijp waardoor de rook wordt afgevoerd. Dit zorgt voor minder overlast en asresten. Wel is deze buitenhaard lastig te verplaatsen. Ook kan er worden gekozen voor een vuurkorf of vuurschaal, waarin hout gestookt wordt. Deze zijn erg sfeervol door het open vuur. Ook kan je er gezellig omheen zitten. Een nadeel is wel dat het meer rookoverlast en asresten geeft, en moeilijker is te stoken als er veel wind staat. Er kan ook een vaste buitenhaard op maat ingebouwd worden. Deze kan dan compleet aan jouw wensen worden aangepast. De haard is dan niet verplaatsbaar. Soms dient een tuinhaard ook als barbecue, buitenkeuken of steenoven, waardoor het een multifunctioneel apparaat is.

Buitenhaarden Faber
Buitenhaard Faber

Loomans leaderboard banner

Tuinhaard Faber

Brandstof voor een buitenhaard

Terrashaarden kunnen op verschillende brandstoffen gestookt worden. Hout heeft als voordeel dat je een echt vuur hebt. Je kijkt naar de spelende vlammen, ruikt de typische houtgeur en hoort een knetterend vuurtje. Een houtgestookte buitenhaard is er wel voor de liefhebber. Het kost wat meer tijd om de haard te laten branden, je moet een voorraad hout hebben en het geeft meer afval. Als je dit liever niet hebt, kun je kiezen voor een tuinhaard op bio-ethanol, gel of gas. Het voordeel van deze brandstoffen is dat de haard brandt zonder te veel moeite, terwijl je wel echte vlammen hebt. De vlammen van gelhaarden worden soms als minder natuurlijk beschouwd, omdat je de potten waar de gel in zit goed ziet staan. Een betere optie is dan een bio-ethanolhaard. Hiervan is dan weer het nadeel dat de vlammen blauwer en onnatuurlijker zijn dan die van een gelhaard. Buitenhaarden op gas worden aangesloten op een fles propaangas. Een nadeel hiervan is dat je gasflessen op voorraad moet hebben en deze zelf moet aansluiten op je terraskachel. Ten slotte kan je nog kiezen voor een elektrische terraskachel. Zo’n terrasheater geeft veel warmte af, maar is minder sfeervol doordat je geen vuur ziet.

Tuinhaarden Faber

Kenmerken van een buitenhaard

Met een buitenhaard kun je buiten genieten van een vuur. Het voordeel hiervan is niet alleen de gezelligheid, maar ook de warmte. Een tuinhaard kan voor genoeg warmte zorgen om buiten te zitten als het koud is. Daarnaast dient de haard ook direct als lichtbron. Er zijn ook multifunctionele buitenhaarden die naast een warmtebron ook een buitenoven of barbecue kunnen zijn. Op deze manier heb je dubbel plezier van je tuinhaard.


Kenmerken buitenhaard

  • buiten veilig genieten van een vuur
  • buiten zitten als het koud is
  • knus en gezellig
  • licht en warmte als het donker is
  • soms multifunctioneel doordat het ook een barbecue of of oven kan zijn

Buitenhaard Morsø

Ben je op zoek naar een andere soort kachel of haard? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Terrashaard Faber

Deel dit artikel