Gespecialiseerde aanbieders van accumulerende kachels zijn:

Accumulerende kachel

Een accumulerende kachel slaat vrijgekomen warmte-energie op in zijn massa voor later gebruik. Materialen waarin de warmte kan worden opgeslagen zijn onder andere speksteen, vuurvast beton en chamotte (vuurvaste kleisteen). Wanneer accumulerende kachels van speksteen gemaakt zijn, worden deze speksteenkachels genoemd. Wanneer een accumulerende kachel aan de buitenkant met tegels is bekleed, wordt deze een tegelkachel genoemd.

Contura speksteenkachel

Een accumulerende kachel slaat vrijgekomen warmte-energie op in zijn massa voor later gebruik. De accumulerende kachel is een elektrische, hout- of gasgestookte kachel die zorgt voor zowel warmte als sfeer in huis. De kachel slaat tijdens het stoken vrijgekomen warmte op in het materiaal waarmee de kachel is omgeven. Daarna geeft de kachel geleidelijk de warmte weer af via dit materiaal, ook als de kachel al uit is en er niks meer in wordt gestookt.

Nordpeis speksteenkachel

Materialen voor accumulerende kachels

Een accumulerende kachel wordt gemaakt van materialen waarin warmte kan worden opgeslagen. Dit zijn onder andere speksteen, vuurvast beton en chamotte (vuurvaste kleisteen). Een minder gebruikt materiaal is leem, wat minder hittebestendig is en minder warmte kan opslaan en daarom nauwelijks nog gebruikt wordt. Chamotte is een vuurvaste kleisteen, gebakken van een mengsel van klei en kleikorrels die chamotte worden genoemd. Wanneer een accumulerende kachel van chamotte is gemaakt, wordt de buitenkant afgewerkt met keramieken tegels. Deze kachel wordt daarom een tegelkachel genoemd. Kachels die gemaakt zijn van vuurbast beton, beton dat door de toevoeging van chamotte vuurvast is gemaakt, worden betonkachels genoemd. Het wordt soms ook gebruikt bij tegelkachels en metalen kachels. Accumulerende kachels kunnen ook van speksteen, een natuursteen, gemaakt worden. Deze worden dan speksteenkachels genoemd. Speksteenkachels zijn kleiner dan tegelkachels en warmen sneller op. Vooral houtgestookte speksteenkachels zijn een goede keuze als de hele woning verwarmd moet worden. Er bestaan ook speksteenkachels op gas of elektriciteit, maar die zijn minder aan te bevelen door de hoge prijzen voor gas en elektriciteit.

Altech speksteenkachel

Finoven

Een finoven is een houtgestookte accumulerende kachel. De rookgassen circuleren bij een finoven op een specifieke manier naar buiten door twee kanalen, waardoor de brandstof efficiënter wordt gebruikt en de kachel daardoor langer warmte blijft afgeven. Het rendement is daardoor erg hoog. Een ander voordeel is dat een finoven ook sfeervol is, doordat door een glazen ruit van het vuur genoten kan worden. Een finoven kan gecombineerd worden met allerlei extra onderdelen, zoals een boiler, bakoven of verwarmd bankje.

Landelijk Wonen leaderboard

Kenmerken van een accumulerende kachel

Accumulerende kachels zijn energiebesparend. Vrijgekomen energie wordt opgenomen en later weer afgegeven, waardoor er geen warmte verloren gaat. Ook kan je met een accumulerende kachel efficiënt en schoon stoken, is een gezonde stralingswarmte afkomstig van de kachel en is de kachel gemakkelijk in gebruik: een paar uur stoken levert namelijk al een dag warmte op. Daarnaast geeft de kachel geleidelijk een constante warmte af, waardoor de temperatuur in de kamer ook constant blijft. Hierdoor is de warmte-afgifte echter niet regelbaar. Het kan daardoor voorkomen dat het te warm wordt in huis of dat het huis wordt verwarmd terwijl er niemand thuis is. Ook geeft een accumulerende kachel niet direct bij het aansteken warmte af. Eerst moet het gesteente wat om de kachel zit opwarmen, voordat dit warmte gaat afgeven. De kachel is daarom niet geschikt voor het snel opwarmen van een kamer. Hoe meer speksteen, hoe langer het duurt voor dit is opgewarmd, maar des te langer geeft de kachel warmte af. Wanneer een accumulerende kachel van chamotte is gemaakt moet deze groot zijn, omdat het lang duurt voordat kleisteen is opgewarmd en kleisteen weinig warmte opneemt. Een speksteenkachel is duur is om aan te schaffen. Maar door het hoge rendement van de kachel, en het relatief weinig hout dat nodig is voor de verbranding, wordt dat redelijk snel terugverdiend. Tevens is een speksteenkachel duurzaam. Speksteen kan namelijk in aanraking komen met vlammen zonder dat er breuken ontstaan in het gesteente.


Kenmerken accumulerende kachel

  • energiebesparend
  • efficiënt en schoon stoken
  • gezonde stralingswarmte
  • gemakkelijk in gebruik
  • constante warmte
  • warmte-afgifte is niet regelbaar

Nordpeis accumulerende kachel

Als je meer wil weten over kachels kan dat op de pagina’s over kachelsvrijstaande houtkachels en pelletkachels. Ben je op zoek naar een andere soort kachel of haard? Bekijk dan een overzicht van verschillende soorten haarden en kachels.

Deel dit artikel